Hoe Generatie Y medewerkers trouw maken aan je bedrijf ?

47853090_ml

De Millennial of Generatie Y werd geboren tussen 1982 en 2002. De eerste Gen Y bereiken inmiddels managementfuncties. Het is in essentie deze generatie die de komende 10 tot 15 jaar het wereldbeeld zal bepalen. Economisch, politiek en maatschappelijk.

Door de huidige beleidsmakers – vaak van oudere generaties – wordt de Millennial nog niet heel goed begrepen of wordt Gen Y bestempeld als “de verwende generatie”. Dit zijn echter wel de mensen die een grote bijdrage gaan leveren aan de wijze waarop je bedrijf zich in de nabije toekomst zal onderscheiden van de concurrentie.

Bied ervaringen die herinnerd worden

Deze generatie betrad de arbeidsmarkt in een periode dat werk schaars was. Zij hebben gezien dat bezit en status vergankelijk is. En een vast contract geen zekerheid biedt. Zij hechten een andere waarde aan bezit, status en salaris. Liever dan geld, hechten ze belang aan waardevolle ervaringen. Nodig dus inspirerende sprekers uit of stuur ze naar een seminarie.  Geef ze de mogelijkheid om mee te werken aan de opmerkelijkste deal van het jaar. Geef ze geen bonus, maar een stedentrip.

Wees authentiek

Gen Y is niet onder de indruk van grote multinationals met grote namen. Zij zoeken naar inspirerende werkgevers die op een maatschappelijk verantwoorde manier zaken doen. En naar werkomgevingen die in het verlengde van hun eigen persoonlijkheid liggen. Met authentieke mensen van wie zij kunnen leren en met wie zij willen samenwerken.

Focus op klanttevredenheid

Gen Y is opgegroeid met technologie. Dankzij het internet en mobiele communicatie zijn zij gewend aan snelle service en levering. En klanttevredenheid is een must in een tijd waar ontevredenheid via de social media gemakkelijk een weg naar buiten vindt. Meer dan vorige generaties is Gen Y gericht op klanttevredenheid. Binnen je eigen organisatie is dat van onschatbare waarde.

Geef ruimte

Gen Y scoort hoger dan iedere voorgaande generatie op ondernemerschap, omgevingsbewustzijn en aanpassingsvermogen. Zij zijn gericht op samenwerken. Niet in een vast toegewezen team, maar met diverse disciplines en mensen binnen het bedrijf. Bij deze generatie lopen werk en leven door elkaar heen als onderdeel van dezelfde ruimte en tijd. Geen work-life balance, waar werk en privé strikt gescheiden zijn, maar work-life fluency. Sportklasje onder “werktijd”? Moet kunnen. Gen Y mailt immers gewoon door in het weekend en ’s avonds in de  “privétijd”.

Biedt duidelijke kaders

Gen Y groeide op rondom het millennium in een lange tijd van economische groei. Er werd hen aangeraden te gaan studeren wat ze het meest interessant vonden. En plots was het crisis en werk schaars. De sociale welvaartstaat staat onder budgettaire druk. Flexibele arbeidscontracten nemen toe. Daardoor ontstaat de angst om foute keuzes te maken. Ze houden graag alle opties open. Biedt ze dus duidelijkheid en kaders waarbinnen zij op een veilige manier hun magie kunnen toevoegen.

Besluit

Gen Y vraagt om inspirerende werkgevers en een inspirerende werkomgeving. Emotie, echt contact en klantintimiteit zijn essentiële onderdelen van de werkervaring waar Gen Y naar zoekt. Het is niet meer de grote bedrijfswagen die talent bindt aan uw organisatie. Erkenning en waardering van talent blijkt uit het creëren van een flexibele werkomgeving, beschikbare snelle technologie, uitstekende service en maximale focus op de interactie tussen werk en privé.