Morgen gooien we alle printers buiten!

13253506_mlWe gaan onzorgvuldig om met papier. De helft van alle velletjes die jij en ik afdrukken, kopiëren of van andere collega’s ontvangen, verdwijnt nog diezelfde dag in de papierbak.

En de andere helft zal daar ook eindigen, na een verstikkende omweg langs plastic of karton mapje, vastgebonden met een elastiekje, half verpletterd door een paperclip, of verminkt met een nietje of 2 gaatjes om te passen in een ordner, die dan eindigt in een lade of een kast vlakbij een vaste werkplek.

Terwijl de principes van het nieuwe werken je net in staat moet stellen om onafhankelijk van tijd en ruimte te kunnen werken.

Je kunt pas volledig onafhankelijk van plaats en ruimte werken, als je zonder A4-tjes kunt.

Veel organisaties toch hebben al bewezen dat ze (deels) papierloos kunnen:

  • Door inscannen en digitaal opslaan van documenten, met alle bijkomende voordelen (geen risico op verlies, ruime consultatiemogelijkheden)
  • Dankzij online toepassingen waarin de klant alles rond zijn dossier of zijn bestelling volgt
  • Via het digitaal versturen van vb. loonbrieven
  • De invoering van elektronische maaltijdcheques
  • Door elektronische facturen te gebruiken
  • Door aan te bieden dat offertes via cloud toepassing elektronisch aanvaard kunnen worden

Regelmatig heb je natuurlijk ook situaties waarbij het gebruik van papier niet vermeden kan worden, zoals bij aangetekende brieven.  Maar eerlijk… we drukken allemaal (nog steeds) teveel af. Gaande van een brief “vrije tekst” aan een klant (omdat we nog altijd zijn e-mailadres niet hebben), over handouts van een presentatie van 36 dia’s (die we ook via wifi op scherm kunnen bekijken of – als het dan toch echt moet – makkelijk op 3 velletjes kunnen afdrukken) tot een pdf-document van 72 bladzijden (waarvan enkel die 2 pagina’s met dat processchema belangrijk zijn).

We kunnen beter, veel beter! Zoals dat éne blikje in de PMD-zak het verschil kan maken in de berg zwerfvuil, zal dat éne blad dat je niet afdrukt ook een stap zijn naar papierarmer werken.

Nog niet overtuigd? Hier zijn nog een aantal cijfers :

  • De afdrukkost van een gemiddelde zwartwit laserafdruk €0,04. Voor het papier zelf tel je nog €0,01 bij. Een pagina tekst kost dus 5 eurocent, een kleurenprint ruim het dubbele.
  • Voor zo’n 7.500 velletjes A4-papier moet 1 boom sneuvelen. Spaar je 3 dozen papier per week uit, dan spaar je 1 boom per week!

Zullen we samen aan de slag gaan op weg naar een papier-armere manier van werken?

  1. Bekijk je werkplek. Bedenk of je al dat papier absoluut nodig hebt om efficiënt te werken. Wat zijn je vaststellingen? Welke voornemens maak je hierna? Welke concrete acties onderneem je?
  2. En wat ligt er niet op je bureau? Wanneer heb je niet geprint? En waarom? Wat kan je doen om meer niet te printen?

We zijn benieuwd naar jouw mening en tips om die volgende stappen richting papierarm werken te zetten.